Skip to Content

Sommerens sykkeltur

Bestill nå! SOMMERENS SYKKELTUR

3-Dagers gruppetur med guide

Opplev kulturlandskapet i Hamarregionen fra sykkelsetet! Få med deg lokal historie og kulturarv, samt kortreist mat underveis. Sykkelruten følger delvis Mjøstråkk med avstikkere til Løten og Stangebygda. Den er for det meste lettsyklet og går vekselsvis på asfalt og grusvei.
Vi skal bo på gjestegårdene Bryhni Søndre og Fjetre.

PROGRAM

DAG 1 - ONSDAG
Vi møtes i Hamar sentrum. Etter at bagasjen har reist videre til Bryhni Søndre, sykler vi på Mjøstråkk til Atlungstad Brenneri. Her i Norges eldste brenneri, skal vi følge poteten fra jord til gyllen akevitt. I løpet av omvisningen får vi se de imponerende gjæringstankene og oppleve atmosfæren i akevittlageret hvor eikefatene ligger på rekke og rad. Etter omvisningen spiser tar vi en matbit på Atlungstad Spiseri.

Vi følger Mjøstråkk videre nordover gjennom Stange Vestbygd. Dette vide og fine kulturlandskapet byr på med vakre gårdstun, små husmannsplasser, gravhauger og kulturminner. Her langs Mjøsa ligger også mange storgårder med en lang historie. Flere av dem er omtalt i Kongesagaen og området har en spesiell tilknytning til Olav Haraldsson. Vi gjør en stopp på jordbærgården Søndre Elton, som er godt kjent blant jordbærelskere. Her er det mulig å smake på signaturretten; vaffel med kesam og jordbær.  

På Alm Østre får vi omvisning på den eldste biologisk-dynamiske gården i drift i Norge. Her dyrkes cirka 30 ulike sorter økologiske grønnsaker og flere kornsorter. Gården har også melkekuer, sau, gris og høner. Mye av råvarene brukes i gårdens egen produksjon. Melken fra kuene blir til yoghurt og kvarg i gårdens eget meieri, og kornet males på steinkvern og blir til smakfulle surdeigsbrød og rundstykker i eget bakeri. Kjøttet og meieriproduktene er soyafrie, siden dyreforet produseres på gården.

VI sykler videre på Mjøstråkk til Såstad, hvor vi tar av i retning Bryhni Søndre. Dette er en herskapelig gjestegård med bygninger fra 1760 og egenimporterte viner. Vertinne Eva har brukt urter og lokale råvarer i matlagingen i alle år, og i gårdskjøkkenet skal vi være med og tilberede vår egen middag, som vil bestå av smaksrike og sommerlige retter. Kårboligen vi skal overnatte i, har fin utsikt over kulturlandskapet.

DAG 2 - TORSDAG 
Det var i Løten at Edvard Munch ble født, og etter frokost skal vi sykle i kunstnerens spor. Munch-senteret på Klevfos  har fokus på den unge Edvard Munchs barndoms-arbeider og på besøkene han gjorde på Hedmarken etter at familien flyttet til Oslo.

Etter omvisningen sykler vi på deler av Munch-ruten, med informasjonstavler om Edvard Munchs tilknytning til stedene vi passerer. Etter en kaffestopp på Løten Nærstasjon, fortsetter vi nordover mot Løten kirke. Det var i denne steinkirken fra middelalderen, at Edvard Munch ble døpt i 15. april 1864. Vi fortsetter gjennom det åpne kulturlandskapet i Løten Vestbygd og forbi gravhauger og historiske gårder. Etter å ha syklet gjennom friluftsmuseet til Norsk Utvandrermuseum langs Åkersvika, er vi snart inne på Mjøstråkk igjen og på vei til neste overnattingssted.

Tradisjonsrike Fjetre gård, har 12 senger fordelt på seks rom i den restaurerte kårbygningen. Det var her skøytelegenden Peter Sinnerud vokste opp, og i den trivelige stabburspuben, finnes et lite skøytemuseum. Gården er også autorisert for norsk fatmodnet akevitt.

DAG 3 - FREDAG
Etter frokost sykler vi på Mjøstråkk tilbake til Hamar sentrum og mot Domkirkeodden. Her i ett av landets største middelaldermuseer, skal vi bli nærmere kjent med museets middelalderhistorie, få omvisning i en av landets største økologiske urtehager og smake deres spesielle urtedrikk.

 

Distanse
Dag 1: 32 kilometer
Dag 2: 46 kilometer
Dag 3: 11 kilometer

Pris:
Kr 4800,- per person

Prisen inkluderer:

  • Tre-retters middag, oppskrifter på rettene, overnatting i dobbeltrom, frokost og nistepakke på Bryhni Søndre.
  • To-retters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost og nistepakke på Fjetre Gård.
  • Inngang, omvisning og urtedrikk på Domkirkeodden.
  • Omvisning på Alm Østre.
  • Omvisning på Munch-senteret.
  • Omvisning på Atlungstad Brenneri.
  • Bagasjetransport, turguide.

OBS: Drikke til måltidene er ikke inkludert.

Sykkelutleie
Vi formidler utleie av landevei/bysykler og el-sykler.

  • Landevei/bysykkel: Kr. 400,-.
  • El-sykkel (Kalkhoff): Kr. 900,-.

Priser gjelder for alle dager og inkluderer hjelm og lås.

Betingelser:
Turen gjennomføres ved minst 6 påmeldte.
Vi har plass for tilsammen 12 personer.
Ved avlysing av turen grunnet for få påmeldte, blir 100% av innbetalt beløp automatisk refundert.


Spørsmål om turen? Kontakt:
post@matogturglede.no
tlf. 912 41 229

Back to top
Visit Innlandet SA 
Jernbanetorvet 3, 2802 Gjøvik
Phone: +47  611 46 710
E-mail: info@visit-innlandet.no
Medlem av Reisegarantifondet